Připravte se na grilovací sezónu včas

Autochemie

Než se ale vrhnete do nakládání masa a rozpalování oblíbeného pomocníka, věnujte trochu času jeho kontrole a údržbě. Na kolo taky nesedáte po zimní odstávce rovnou, raději ho před první vyjížďkou svěříte do rukou odborníka. Údržbu grilu ale na rozdíl od kola zvládnete s pár pomůckami sami.

Gril i rošt vyčistěte pořádně

Pokud jste do zazimování grilu neinvestovali přiměřenou porci času a energie, o to větší úsilí vás čeká teď. Gril musíte v první řadě pořádně vyčistit. Nemluvíme pouze o odstranění popela a jeho zbytků, to je jen nutný a samozřejmý základ. Pečlivě seškrábat špachtlí musíte především připálené zbytky jídla nebo paliva tak, aby bylo topeniště bez poskvrnky.

Detailní péči věnujte roštu. Protože přímo na něj pokládáte potraviny, měl by být v ideální kondici. V každém případě z něj musíte odstranit připečené zbytky jídla nebo mastnotu, skvěle vám v tom pomůže drátěný kartáč. V případě, že vám litinový rošt přes zimu zreznul, nejprve ho rozpalte na vysokou teplotu a až poté mu dopřejte pořádnou kúru drátěným kartáčem. Stojí za to potom rošt naolejovat jedlým olejem. 

Působí jako konzervant a potraviny se na něj nebudou tak snadno přichytávat. S olejem to ale nepřežeňte, jinak vám hrozí zbytečný kouř při zapálení grilu. Rošt se vyplatí udržovat v dobrém stavu i během sezóny, občas mu dopřát olejovou péči prospěje materiálu i jídlu, které na něm budete připravovat.

Pokud jsou nečistoty v topeništi i na roštu příliš odolné a nestačí na ně mechanické úsilí, povolejte na pomoc čistič, který je přímo určený k péči o gril nebo kamna. Dokáže si poradit i se zašlou a řádně připečenou nečistotu a mastnotu.


Grilování



Zkontrolujte všechny části grilu

Dalším krokem je kontrola celého grilu. Ověřte, jestli jsou všechny části na svém místě a plní funkci. Pokud jste gril na zimu přesouvali na jiné místo, znovu ověřte, jestli je stabilní a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých látek. Gril je sice skvělý a zábavný pomocník, nepodceňujte však na rizika, která jsou s jeho používáním spojená.

Před prvním použitím je také vhodné gril cvičně zapálit a nechat 15-20 minut vypálit. Definitivně tak odstraníte všechny zbytky nečistot, upevníte ochrannou vrstvu oleje na roštu, a navíc tím gril vydezinfikujte. Ověříte také jeho funkčnost a vyhnete se nepříjemným překvapením na domácí oslavě, kdy gril proti všem očekáváním odmítá správně pracovat.

Zjednodušte si podpalování

Podpalování grilu


Podpalování grilu bývá někdy náročným oříškem, kdy se z grilu valí mračna kouře a oheň ne a ne nabrat sílu. Pro snadnější práci a jistější výsledek vyberte některý z předpřipravených podpalovačů. Jsou k dispozici v různých formách – gelové, klasické pevné nebo třeba jako dřevěné kostičky nebo smotky z dřevité vlny. Pevný bílý podpalovač dokáže zapálit i nedokonale vyschlé dřevo. Gelová podoba podpalovače je zase výhodná v tom, že nikam nestéká a hoří úplně čistě bez sazí a zápachu. Dřevěné kostičky nebo zámotky dřevité vlny obsahují pouze dřevo a parafín, takže je ocení hlavně ti, kteří mají raději přírodnější způsob grilování.


Kvalitní uhlí a brikety jsou základ

Součástí kontroly grilu po zimní sezóně je také zjištění stavu topiva. Dřevěné uhlí i brikety mohly přes zimu navlhnout a při grilování tak budou spíš zdrojem problémů než radosti. Vyplatí se tady na první grilovačky pořídit nové a ty staré zkusit nechat během teplejších a slunečních dní vyschnout. Rozhodně se vyhněte přikládání nekvalitního paliva. Palivo a všechno, co se z něj při hoření uvolňuje, má přímý vliv na výsledný pokrm. Dejte raději přednost kvalitě.

Příprava grilu na novou sezónu není žádná věda. I když jste údržbu na podzim zanedbali, zabere vám i velmi pečlivá kontrola letního parťáka maximálně pár hodin. Za skvělé zážitky při společných grilovačkách s rodinou nebo s přáteli to ale stojí.